Zaman

Ünlü fizikçi Stephen Hawking geçirdiği hastalık sonucu tüm vücudu felç oldu ve hastalık beynine dokunmadı. Stephen Hawking için geliştirilen bir araç sayesinde göz ile birlikte iletişim kurabiliyordu.

Stephen Hawking’in Zamanda yolculuk ile ilgili anlattığı bilgilerden bahsedeceğiz.

Zamanda yolculuk mümkün müdür ? çok garip bir soru. İnsanların bir çoğu bunu bir saçmalık olarak anımsıyor ama belki de zamanda yolculuk mümkün olabilir.

Bir arabayla düz bir çizgide gittiğinizde 1 boyut kazanmış olursunuz, sağa veya sola döndüğünüzde 2 boyut kazanmış olursunuz ve yine arabayla bir dağa çıkıp indiğinizde 3. bir boyut kazanmış olursunuz. İşte 3 boyut budur. Peki 4. boyuta nasıl ulaşabilir ?

Hiç bir madde tam olarak düz değildir. Bir masaya çok yakından baktığınızda boşlukları görürsünüz. Çok düz gözüken bilardo topuna çok yakından bakınca onda da boşlukların olduğunu görürsünüz. Gördüğünüz gibi 3 boyutlu cisimlerde boşluklar mevcut. Stephen Hawking bu boşlukların 4. boyut içinde geçerli olduğunu düşünüyor ve zamanda boşluklar olduğunu söylüyor.

Solucan Delikleri

Solucan Deliği

 

Yukarıda ki resim solucan deliğini çok iyi bir şekilde açıklamaktadır. Gördüğünüz gibi bir uçtan bir uca gitmek için etrafını dolaşmamız gerekiyor ama solucan delikleri sayesinde gideceğimiz yere direk geçiş yapabiliyoruz.

Maddelerin çok dibine indiğinizde atomların da altına indiğinizde Kuantum Köpüğü denilen bir yere ulaşırız. Burada Solucan Delikleri vardır. Solucan delikleri bir yerden bir yere giderken mesafeyi kısaltmaya yarar aslında. Bazı fizikçiler bir solucan deliğini yakalayıp trilyonlarca kez büyütüp bir insanın girebileceği bir hale getirilebileceğini düşünüyor.

Kütle Zamanı Yavaşlatıyor!

Albert Einstein 1900’lü yıllarda zamanın hızlanıp yavaşladığını ortaya attı. Bu gerçekten de çok mantıklı. Büyük kütleli bir piramidin yakınına gittiğinizde çok küçük bir fark olsa da zaman daha yavaş işleyecektir. Galaxi’de ki en ağır şey kara delik olduğuna göre kara deliğin etrafında tur atmak zamanı yavaşlatacaktır.

Ayrıca ışık hızında ilerleyen bir tren içerisinde 1 hafta durmak dışarıda 1 seneye tekabül etmektedir. Yani hız da zamanı yavaşlatmaktadır.