Güneş sistemimizdeki asteroitlerin büyük bir çoğunluğu Mars ve Jüpiter arasında bulunurlar. Asteroitlerin oluşturduğu bu büyük boşluğa da “Asteroit kuşağı” adı verilir.

Aşağıdaki resimden de asteroit kuşağını görebilirsiniz.

Asteroid Kuşağı

Günümüzde asteroit kuşağındaki  tüm asteroitlerin kütleleri toplamı, uydumuz olan Ay’ın kütlesi kadar yapmıyor. Lakin Güneş sistemimizin ilk zamanlarında kütleleri toplamı Mars kadar büyük bir gezegeni oluşturabilecek asteroitler bulunuyordu.

Zamanla asteroitlerin çoğu, Güneşin büyük kütle çekiminden dolayı yutuldu, yada Jüpiter tarafından güneş sisteminin dışına savruldu.

En büyük asteroitler Ceres, Vesta, Pallas ve Hygiea‘dır. Ceres büyük bir göktaşı olduğu için günümüzde yavru gezegen olarak ta bilinmektedir.

asteroit

Asteroit Kuşağı Nerede Bulunuyor ?

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi asteroit kuşağı Mars ve Jüpiter arasında bulunmaktadır. Asteroit kuşağının güneşe olan uzaklığı astronomik birim olarak 2.2 AU ve 3.2 AU arasındadır. Asteroit kuşağındaki asteroitler arasındaki mesafe oldukça geniştir. Eğer bir asteroit’in üzerinde durup etrafa bakma fırsatınız olsaydı diğer asteroit’in çok uzakta olduğunu görürdünüz. Ayrıca asteroit kuşağının kalınlığı 1 AU’dur (Yaklaşık olarak 150km).

Asteroit Madenciliği

Güneş sistemindeki asteroitler içerdikleri minerallere göre gruplandırılmıştır. Asteroitlerde Demir, Nikel, Titanyum gibi önemli hammaddeler bulunmaktadır. Bundan dolayı asteroitler madencilik için çekici bir hedef. NASA asteroit madenciliği ile ilgili araştırmalarına devam ediyor. Tek engel uygun fiyatlı bir uzay teknolojisi geliştirme.